Tere!

Aeg möödub kiirelt ja taas on aeg võtta kokku üks nädal – 6. nädal. Selle nädalaga sai pool projektist läbi. Selle aja jooksul oleme juba palju korda saatnud: vastanud nädala küsimustele, meisterdanud, pildistanud, mõtisklenud ja arutlenud nädala nippide ning kuumaasika taimede kasvatamise ja hooldamise üle. Iga päev tuleb teateid uutest õitest, mis pakuvad meile rõõmu ning süvendavad enam tunnet, et saamegi taimede kasvatamisega hakkama. Varsti tekivad aga õite asemele marjad, mis valmides meile ehk rohkemgi rõõmu pakuvad.

Nüüd aga eelmisest, kuuendast nädalast…

Nädala küsimusena uurisime: ” Mida mesilased õitelt koguvad?”. Vastusevariantideks olid õiemahl, õietolm, tolmukad, mesi, suir ja õienektar. Mesinikud räägivad, et mesilased koguvad õitelt õietolmu ja õienektarit. Nii need variandid saidki õigeks märgitud. Siis aga juhtus see, mis tegijal ikka juhtub. Õpetaja Maret Tallinna Lepatriinu Lasteaiast saatis meile kirja ja juhtis tähelepanu, et sünonüümi sõnaraamatus on õiemahl märgitud õienektari sünonüümiks, mis omakorda tähendas seda, et mesilased koguvad õitelt õietolmu, õienektarit ja ka õiemahla. Kuna nädala küsimuse hindamissüsteemi oli ennast sisse seadnud üks aps ja sellele lisandus meile kõigile veel ka uus tarkus, siis teeme sel korral nii, et kõik, kes vastasid kuuendale nädala küsimusele, teenisid punkti (olenemata vastamisel saadud tagasisidest). 🙂 Kokku oli 224 vastajat ja valesid vastuseid ei olnud.

Kuuenda nädala nipiks, mille üle mõtiskleda sai, oli: “Hoia puhtust ja korda! Kord muudab maailma paremaks sinu sees ja sinu ümber”. Kui meie ümbruses on puhtus, tunneme ennast hästi ja koduselt. Kui aga meie ümber on ka kord, leiame alati kõik vajalikud asjad kiiresti üles. Loodame, et puhtus ja kord valitseb meie ümber ka järgnevatel nädalatel.

Käimas on kuu foto “Makropilt” konkurss. Kui Sa veel ei ole kuumaasika taimi lähedalt uurinud, jõuad seda teha ja ka nähtu üles pildistada. Konkursile saad fotosid esitada 10. aprillini. Kui Sind aga huvitab hoopiski meisterdamine, siis 28. märtsil alustasime uue konkursiga. Selle raames võid meisterdada maasikakorve või -kausse. Konkursi nõuetega saad tutvuda siin.

Jälgi kuumaasikataimi, kasta vastavalt vajadusele. Kaitse ikka ereda kevadise päikese eest. Kui aga lehed hakkavad kahvatuks muutuma ja ümberistutamisest on ka juba mitu nädalat möödas, on aeg ette võtta taimede toitmine ehk väetamine. Väetamisest saad täpsemalt lugeda siin. Kui Sa aga juba oled taimi väetanud, siis oled väga tubli ja hoolitsev olnud. Kui aga ümberistutamisest pole veel kuigi palju aega möödunud, siis mõtle, millal ümberistutamine toimus ning millal võiksid taimedele toitu anda.

Ja uuri, kas õitsenud õiest juba pisike roheline vili pole tekkinud. Kui on, siis anna meilegi teada. Samuti ära unusta katseandmeid tabelisse sisestada.

 

Ole tubli ja naudi kevadet! Tegutse toas, aga veelgi rohkem õues. Kuula, kas linnu laulu on kuulda.